L’ajuntament no autoritza la consulta «República o Monarquia» prevista per demà dissabte

0
520

La consulta ¿Monarquia o República?, prevista per fer-se demà dissabte i organitzada per la plataforma Consulta Popular Estatal Monarquia o República i que està previst es dui a terme arreu de tot l’estat, a Martorell no es durà a terme.

Entre els col·lectius que composen la plataforma, hi ha agrupacions que ja van prendre part en consultes prèvies, algunes formacions polítiques o exponents del moviment republicà.

Movem Martorell feia pública aquesta mateixa tarda /nit la resposta del consistori a la seva petició de fer la consulta ciutadana, el consistori autoritza la instal·lació de les carpes però no així les urnes, el consistori en la seva resposta pren la seva fonamentació per no autoritzar la instal·lació de les urnes, en l’article 10 de la Llei 10/2014 de 26 de setembre.

Per Movem Martorell aquest article “regula la convocatòria oficial per part de les administracions públiques establint una sèrie de requisits que no apliquen a la organització d’una consulta per part de la societat civil sobre la qüestió que sigui”.

Concretament l’article diu el següent:

Procediment de les consultes populars no referendàries

Article 10. Convocatòria.

  1. El president de la Generalitat ha de convocar una consulta popular no referendària sempre que es compleixin els requisits establerts per aquesta llei.
  1. Les entitats locals, mitjançant els seus presidents, han de convocar una consulta popular no referendària sempre que es compleixin els criteris establerts per aquesta llei d’acord amb el que estableixi la normativa específica d’àmbit local.
  1. La convocatòria d’una consulta popular no referendària s’ha d’efectuar, a tots els casos, per decret.
  1. La consulta popular no referendària ha de ser convocada en el termini de noranta dies a comptar des de l’aprovació per iniciativa institucional o la validació de les signatures pels òrgans competents en cas que hagi estat promoguda per iniciativa ciutadana. La consulta s’ha de fer en un termini entre trenta i seixanta dies naturals a partir del dia següent de la publicació del decret de convocatòria.

 En el comunicat de Movem Martorell, confirmen que la Plataforma ha rebut en altres poblacions “denegacions d’ocupació dels espais públics o silenci administratiu – negatiu en aquests casos –  però en cap cas l’ús de la Llei de consultes per prohibir una consulta”.

També recorda que “l’any 2014, CiU, actual Junts x Martorell, aprovés en sessió plenària reclamar un referèndum sobre monarquia o república, però que actualment hagi denegat organitzar-lo”.

Encara que els organitzadors no han confirmat si demà aquestes urnes es col·locaran a les carpes, recordem que de les quatre ubicacions sol·licitades, la de la Rambla de les Bòbiles i Rambla Pep Ventura, si es podran instal·lar les carpes, no així les demanades a la Plaça Rosa dels Vents, ja que coincideix amb un permís d’ocupació de via pública demanat anteriorment i la de l’Av Félix i Canyameres, per haver activitat del mercat no sedentari dels dissabte, com diem, no s’ha confirmat la instal·lació de les urnes, però tot i la no autorització, en el comunicat Movem Martorell deixa clar que “les persones i organitzacions convocants volem expressar la nostra intenció de seguir defensant, demà 14 de maig i tots els dies, els valors de la democràcia i la llibertat d’expressió”.

Una consulta que en poblacions properes com: Abrera, Esplugues, Sant Boi, Cornellà, Sabadell, Barcelona, Terrassa, o Badalona, si ha estat autoritzada.