Protecció Civil diu prou al tracte que rep des del Departament d’Interior i Salut de la Generalitat de Catalunya

0
2213

Les proteccions civils de Catalunya diuen prou a la Generalitat i mostren el seu malestar pel tracte que reben.

Foto: martorelltv
Així s’ha fet públic en una comunicat signat per 78 associacions d’arreu del territori desprès de conèixer que la Generalitat de Catalunya els ha deixat fora del pla de vacunació.

En l’escrit de greuges enviat al Vicepresident amb funcions de President de la Generalitat de Catalunya, es deixa clar que el malestar amb els departament d’interior i salut no ve d’ara, com així ho especifiquen en l’escrit “les associacions de voluntaris de protecció civil se senten menystingudes, en especial pels departaments d’Interior i de Salut, ja que des de fa anys no se’ls té prou en compte i amb l’actual situació de pandèmia s’ha agreujat encara més

L’acció compta amb el suport de la majoria de les Associacions de Voluntaris de Protecció Civil de Catalunya (AVPC), entitats que tenen com a principals objectius prevenir riscos i actuar en situacions d’emergències, sinistres col·lectius i successos similars.

L’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Martorell és una de les 78 associacions que ha signat l’escrit de greuges i que s’ha adherit a la denúncia conjunta.

“La Generalitat regula el funcionament i formació del voluntariat de protecció civil, però deixa en mans dels municipis el seu posterior funcionament i finançament. Així, tot el suport econòmic i funcional de les AVPC depèn única i exclusivament de la voluntat i de la capacitat que tinguin els municipis, que en la majoria dels casos els suposa un important esforç, i més en la situació actual.”

foto: martorelltv
Referent a la situació actual que estem patint de pandèmia, l’escrit confirmar que malgrat tot “les associacions de voluntaris de protecció civil de Catalunya han estat i segueixen estant molt preparades per a situacions d’emergències (com l’actual emergència associada a malalties transmissibles emergents amb potencial d’alt risc pel Covid19), en la que amb materials mínims i, en ocasions, precaris, i sense cap tipus de vacunació, el voluntariat continua donant suport i atenció a la ciutadania”.

Es per això que “també volen mostrar el seu malestar pel recent canvi de criteri del departament de Salut, decidint que al final no es vacunaria al voluntariat de protecció civil, tot i haver-los considerat com essencials. Personal que ha estat i segueix en primera línia durant tota la pandèmia.
També consideren que hi ha un manifest greuge comparatiu de com se’ls tracta en comparació a d’altres entitats
”.

A l’escrit de greuges es demana que de manera urgent es portin a terme una series d’accions:

✔ L’obertura de línies d’ajudes i/o subvencions per part de la Generalitat de Catalunya dirigides a les AVPC per a l’adquisició de material necessari per a la realització de les seves activitats (d’acollida, primera intervenció i vehicles) i pel foment i manteniment de les entitats.
✔ Realització d’acords i/o convenis directes de la Generalitat de Catalunya amb les AVPC per a la realització de les tasques i accions pròpies, en comptes de prioritzar entitats terceres.
Reconeixement del voluntariat de protecció civil com a personal essencial.
✔ Vacunació del Covid19 de tot el voluntariat de protecció civil, com a personal essencial.
✔ Creació d’una taula de diàleg permanent entre la DGPC i una representació de les AVPC catalanes.
✔ Tenir un lloc de representació al CECAT en situacions d’emergència d’àmbit supramunicipal.
✔ Oferir més places anuals dels cursos bàsics de protecció civil.
✔ Descentralitzar la formació contínua del voluntariat de protecció civil, acostant els cursos al territori en comptes de centralitzar-la a l’ISPC i incrementar l’oferta formativa.

NdP_greuges_AVPC_Catalunya

Publicitat