Entrevista amb Jordina Oriols, El Petit Liceu

20 anys acostant l’òpera al públic familiar

0
1042Quan va néixer el Petit Liceu?
Ja abans de l’incendi s’havia fet algun tipus d’activitat educativa adreçada als infants i joves. Després de la reconstrucció, durant la temporada 1997-98 s’inicia el projecte Brundibár que més tard pren el nom d’»Òpera a Secundària».

A l’any 2001, s’estrena La petita flauta màgica com a primer espectacle de la programació que ha arribat fins als nostres dies. Posteriorment, en la temporada 2004-2005 s’implementa la marca El Petit Liceu que substitueix el nom de Programació Infantil.

Quina és la valoració d’aquests anys de vida?
En aquests 20 anys, des del Liceu s’ha vetllat per oferir espectacles educatius de qualitat tant a les escoles com al públic familiar amb el clar objectiu d’acostar l’òpera al públic més jove.
Al llarg d’aquests anys, han format part de la nostra programació –en alguns casos de forma continuada- adaptacions de grans òperes com són La flauta màgica de Mozart, La cenerentola o El barber de Sevilla de Rossini i espectacles que s’han endinsat en l’òpera des d’altres perspectives.

Com estan els ànims i com afecta la pandèmia al Teatre?
La pandèmia ha afectat a totes les persones que conformen el Teatre. Per tant, l’activitat com a Teatre i com a Petit Liceu, lògicament, també se n’ha ressentit.
La voluntat del Teatre sempre ha estat la de poder seguir fent activitat amb els criteris que s’indiquin des de les autoritat sanitàries i aplicant protocols estrictes de seguretat.

La cultura és segura?
Des del Liceu s’ha defensat una cultura segura des d’un primer moment. El teatre ha treballat des de l’inici de la pandèmia en poder habilitar una sèrie de mesures adaptades per garantir la seguretat sanitària dins del Teatre.
Amb la intenció d’assegurar al màxim que el Liceu sigui un espai segur, l’aforament del teatre es manté al 50%, amb un màxim de 1000 persones d’acord amb el darrer pla del procicat. El programa de mesures preventives també inclou l’ús obligatori de mascareta i gel hidroalcohòlic, control de temperatura en els accessos, la desinfecció constant dels espais, la renovació permanent de l’aire a través de dos nous ventiladors que s’han instal·lat l’agost del 2020, la inhabilitació del guarda-roba, i l’ús del format digital per als programes de mà.

Què és el Petit Liceu Escolar?
El Petit Liceu Escolar són tots aquells espectacles de la programació del Liceu destinats únicament a públic escolar. El Teatre vetlla perquè aquests espectacles siguin amplis en quant a franges d’edat, des de 3 anys fins a batxillerat i cicles formatius.
En el nou programa educatiu LiceuAprèn, a banda d’anar introduint noves produccions a la programació, també es generarà un focus i interès als projectes educatius desenvolupats a l’entorn de cada nou espectacle.

Quins títols d’òpera es podrien adaptar de cara a fer versions infantils?
Properament iniciarem una línia d’espectacles familiars de petit format on la música serà la protagonista, sempre connectada amb alguna altra manifestació artística.