El Govern Espanyol rebaixa l’IVA de les mascaretes fins al 4%

0
561

Foto Martorell TV
El Govern Espanyol baixarà l’IVA de les mascaretes del 21% fins el 4% després de confirmar la Comissió Europea que no s’aplicaran sancions a Espanya.

Es vigilarà que aquesta decisió es tradueixi en una rebaixa del preu per al consumidor final. La Ministra d’Hisenda, María Jesús Montoro, així ho ha fet públic aquest migdia al Congrès dels Diputats una vegada que ha aconseguit «garantia per escrit» de la Comissió Europea que no hi hauria de pagar «una multa milionària» per infringir una directiva comunitària. A més, ha anunciat que el Govern estarà «vigilant» perquè aquesta baixada de l’IVA «es tradueixi en una rebaixa del preu per al consumidor final i no en un major marge empresarial».

A les darreres setmanes la pressió des de l’oposició i les diverses associacions de consumidors havia crescut en la seva demanda d’una rebaixa en l’IVA, a més de tenir en compte l’opinió pública. Entre d’altres, s’argumentava que des de Brussel·les no sancionaria a Espanya per incomplir les limitacions de la baixada de l’IVA, ja que altres països ho havien fet i no s’havia actuat. Així mateix, s’apuntava a les diferències existents amb altres països, com Portugal, on el cost és molt menor.

A dia d’avui, el preu màxim d’una mascareta quirúrgica és de 0,96€, fixat a l’abril per la Comissió Nacional de Preus de Medicaments, però encara no s’ha definit un preu màxim per a partir d’avui. Les organitzacions de consumidors demanen un preu màxim de 0,10€.

Rebaixa a les famílies

En una família de 4 persones que fan servir cadascuna 3 mascaretes quirúrgiques al dia de dilluns a divendres i dos més per cada día del cap de setmana, amb el màxim de 0,96€ surt una despesa total a la setmana de 65,28 euros per 68 mascaretes. Si el preu màxim es fixa per exemple en 0,10€, la despesa familiar seria de 6,8€ setmanals.

Per a una persona que visqui sola i fa servir també tres màscares quirúrgiques i dues més els dissabtes i diumenges, amb un total de 17, la despesa setmanal a 0,96 euros cadascuna seria de 16,32€. A 0,10€ es quedaria el pressupost a 1,7 euros.