21 de setembre. Dia Mundial de l’Alzheimer

0
644

El dia 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer. Aquesta data es va establir per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Alzheimer’s Disease Internacional (ADI). Es va celebrar per primera vegada a l’any 1994.

La malaltia d’Alzheimer produeix una disminució de les funcions intel·lectuals, dificulta l’aprenentatge de nous conceptes, interfereix en la capacitat de la persona per realitzar la seva vida diària i produeix canvis en la seva personalitat i conducta. És una malaltia mental incurable que va degenerant les cèl·lules nervioses del cervell i disminuint la massa cerebral. Es considera la nova epidèmia de segle XXI i s’estima que per a l’any 2050 el nombre de persones amb Alzheimer ascendeixi a 131.500.000.

L’objectiu d’aquesta commemoració és donar a conèixer la malaltia i les seves conseqüències sociosanitàries, a més de demanar el suport a tota la població, a les institucions i els organismes oficials. Sobretot es tracta de conscienciar sobre aquesta malaltia, que afecta no només als pacients sinó també als cuidadors directes i familiars.

De moment no hi ha una cura per a l’Alzheimer, però si es poden realitzar rutines i activitats per retardar el deteriorament que causa la malaltia. Principalment els objectius del Dia Mundial de l’Alzheimer poden resumir-se en els següents:

· Conèixer les necessitats reals dels malalts. Brindar teràpies d’estimulació per a la memòria, exercicis mentals.
· Oferir suports públics a les persones amb Alzheimer i els seus cuidadors.
· Recerca sobre l’Alzheimer i els seus tractaments.
· Oferir formació sobre la malaltia i suport psicològic als cuidadors.
· Campanyes de prevenció de la malaltia, treballant en els factors de risc modificables.

La FAFAC (Associacions de Familiars de malalts d’Alzheimer) han creat conjuntament amb els Mossos d’Esquadra la polsera identificativa QR per a persones amb Alzheimer. Aquesta polsera ajuda a identificar el malalt perdut ja que conté informació de contacte i altres dades d’interès de la persona afectada. El seu preu de venda és de 4’50 € i pots trobar aquí la AFA més propera a la teva localitat.