A la roda de premsa on han assistit la portaveu del govern central, María Jesús Montero, el Ministre de Sanitat, Salvador Illa i la Ministra de Treball Yolanda Díaz, s’han informat sobre els acords del consell de Ministres aprovats a dia d’avui.

En primer lloc, el Govern donarà setmanalment al Congrés, informació sobre l’execució de les mesures adoptades i la seva eficàcia per contenir el virus COVID-19.

El Govern ha aprovat l‘ampliació de l’Estat d’Alarma i les mesures vigents fins les 00 hores del dia 12 d’abril.

L’Inspecció de Treball i Seguretat Social serà l’encarregada de comprovar les causes pels ERTE presentats per les empreses. També recorda que si un empresari presenta solicituds falses o incorreccions, podrà ser sancionat i haurà de retornar els diners percebuts. A més, el RDL estableix una precisió respecte a l’obligació de manteniment dels llocs de treball per algunes activitats artístiques. Després de 6 mesos després de la reanudació de l’activitat hauran de tenir la mateixa quantitat de contractes indefinits que quan es van tramitar els ERTE.

El Consell de Ministres ha aprovat també un RD en el qual s’adopten mesures en l’àmbit laboral per paliar els efectes derivats en les famílies. Les mesures, que s’afegeixen a les aprovades el passat 17 de març, són les següents:

· No estarà justificat l’acomiadament relacionat per causes relacionades amb el COVID-19.
· A més, el RDL estableix que suspendre els contractes temporals, inclosos els formatius, de relleu o interinitat, suposarà allargar la seva duració. L’objectiu es que aquests contractes es mantinguin vigents fins la finalització de la crisi sanitària.
· El RDL aprovat avui concreta el mecanisme per el que la prestació per atur es soliciti directament per part de l’empresari que ha realitzat l’ERTE.
· Les societats cooperatives també estan presents al RDL aprovat avui. Si una Assemblea General no es pot celebrar de forma virtual per manca de medis, el Consell Rector asumirà la competència per aprovar l’ERTE i emitirà la certificació que correspon per tramitar-lo.
· Els centres sanitaris i els centres de gent gran hauràn de mantenir la seva activitat durant la situació de la crisi sanitària, tant si són públics com privats.
· Les contratacions públiques es tramitaran per procediment d’urgència.En el RDL d’avui es recullen mesures específiques per agilitzar la contratació durant la crisi sanitària, particularment amb l’exterior.

La portaveu del Govern Espanyol ha recordat que “el millor tractament disponible pel COVID-19 és la disciplina dels ciutadans“. També ha agraït al Govern el seu esforç i la contribució dels espanyols i espanyoles en la lluita contra el virus.


Publicitat