El president Quim Torra ha comparegut aquest dimecres per anunciar que Catalunya, arran de l’epidèmia de l’coronavirus, passa d’una fase de prealerta a una d’alerta, el que comporta l’aplicació d’una sèrie de mesures com prohibir que el personal sanitari, de emergències, o d’atenció en residències de la tercera edat participi en congressos o esdeveniments públics.

De la mateixa manera, el govern ha anunciat la suspensió de les pràctiques de formació professional en els centres sanitaris i de les excursions o sortides programades dels alumnes dels centres escolars o universitats.

D’altra banda, s’ajornen les activitats col·lectives en espais tancats o oberts que concentrin a més de mil persones. Només serà possible realitzar aquest tipus de reunions si les mil persones només ocupen un terç de l’espai de l’recinte que aculli l’esdeveniment, per tal de garantir una distància suficient entre els individus.

El president ha admès que es tracta d’una «situació complicada i difícil», que requereix «màxima col·laboració entre ciutadania, institucions i agents socials». Les mesures anunciades entraran en vigor aquest dijous i es mantindran durant quinze dies. No obstant això, Torra no descarta «prendre mesures més dràstiques».

El govern també ha donat instruccions a l’equip econòmic per aprovar una partida extraordinària per reforçar el sistema de salut davant el coronavirus. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha enviat un missatge de «calma», indicant que no hi ha cap senyal que es pugui produir un desproveïment d’aliments o de cap tipus de producte de primera necessitat.