En roda de premsa el ministre de sanitat Salvador Illa, ha anunciat que es modifica la situació en la que fins ara s’actuava davant aquest virus, passem d’Escenari de contenció a Escenari de CONTENCIÓ REFORÇADA.

A hores d’ara Espanya registra ja 28 persones mortes i més de 1.200 contagiats.

La comunitat de Madrid ha suspès les activitats en tots els centres educatius fins a nivells universitaris, així com les activitats complementaries durant 15 dies, una mesura que pretén aturar la propagació del virus.

Mesura que també s’ha pres a Vitòria i La Bastida.

Degut a l’increment de casos significatiu, Illa ha dit que s’han hagut d’adoptar, d’acord amb les Comunitats Autònomes, mesures extraordinàries.

“En algunes parts del territori senyalem zones que denominem de transmissió comunitària significativa o alta. En aquests moments, de comú acord amb les comunitats autònomes concernides, aquestes zones són Madrid, Vitòria i Labastida, que tenen un índex de transmissió alt.”

Així mateix Illa ha afegit una nova recomanació per a tot l’estat, “evitar els viatges si no son estrictament necessaris“, recomanació que ja estava demanda per l’OMS,

Recomanacions per evitar el contagi:

Què puc fer per protegir-me?
Per prevenir el virus, cal que apliqueu les mesures genèriques de protecció davant de qualsevol malaltia respiratòria:
Renteu-vos les mans freqüentment (amb aigua i sabó o solucions alcohòliques 70%), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
Tapeu-vos la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i renteu-vos les mans de seguida (amb solucions alcohòliques 70% o amb aigua i sabó).
Eviteu el contacte proper (almenys una distància de dos metres) amb persones que pateixen infeccions respiratòries agudes i presenten tos, esternuts o expectoracions, i no hi compartiu les pertinences personals.
Eviteu compartir menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) i altres objectes sense netejar-los degudament.
No s’han de prendre precaucions especials amb els animals a Estat espanyol, ni amb els aliments, per evitar aquesta infecció.