35a Festa del Flabiol a Arbúcies

0
1104
Foto: Joan Carles Ambrojo

Diumenge 3 de novembre els Capgrossos de Martorell conjuntament amb els Flabiolaires dels Quadre Dracs han participat en la cercavila de La Fira de tardor del Montseny i la 35a Festa del Flabiol d’Arbúcies. Cultura, natura, tradició, gastronomia i flabiols s’uneixen a Arbúcies per crear la combinació perfecte i fer que la Fira de tardor i la festa del flabiol esdevinguin una cita ineludible del calendari de fires i festes d’aquesta estació.

La Festa del Flabiol d’Arbúcies és una trobada de flabiolaires que, des del 1985, es du a terme ininterrompudament en aquesta vila de la comarca de la Selva, al peu del Montseny, a principis de novembre. Durant dos dies, flabiolaires i amics del flabiol i la música tradicional compartim melodies, recursos, projectes i experiències, tot en un marc festiu i acollidor.

Durant aquests 35 anys ha anat creixent i consolidant-se la trobada, afegint activitats al voltant d’aquests instruments tant maltractats. Així s’arriba a l’estructura actual, en que la festa ocupa dos dies que es fan coincidir amb el cap de setmana proper a l’1 de novembre, alguns anys abans i altres, com aquest, després.

Joan Carles Ambrojo

No cal dir que totes les activitats són molt interessants. Començant pels tallers, que van variant cada any i en els quals es practica algun dels aspectes que tenen a veure amb aquests instruments: construcció de flabiols, modes interpretatius, … Els col.loquis, en els que es presenten comunicacions sobre els nostres instruments o sobre els seus sonadors. El diumenge s’exposa a la Plaça de la Vila alguns productes relacionats amb el flabiol i arriben tots els sonadors del país i d’altres països que volen venir i durant tot el matí toquen pels carrers i places d’aquesta vila montsenyenca.

La CERCAVILA de gegants i dansaires, aquest any protagonitzada pels CAPGROSSOS DE MARTORELL i els FLABIOLAIRES DELS QUATRE DRACS conjuntament amb els gegants d’Arbúcies i el capgròs del Quirze Perich i Dimecres Flabiol, van portar la gent a la plaça per veure una mostra de BALLS acompanyats amb flabiol i la interpretació de la peça conjunta d’enguany “Dos pasacalles de Valdeobispo” i la roda de flabiols.

Els objectius que es proposaven eren recuperar una tradició que estava en perill de desaparèixer, la dels flabiolaires de tradició oral, i per tant possibilitar el relleu generacional que s’havia trencat feia 50 anys. Tal i com ho va dir en Jaume Soler, alcalde d’Arbúcies, “una producció musical autòctona de les classes populars, menystinguda i oblidada precisament pel fet de ser-ho, patrimoni en perill dels arbuciencs i dels catalans en general, que l’Ajuntament volia contribuir a normalitzar com tantes altres coses en aquells anys“.


Foto: Joan Carles Ambrojo

Foto: Joan Carles Ambrojo

Foto: Joan Carles Ambrojo

Foto: Joan Carles Ambrojo

Foto: Joan Carles Ambrojo

Publicitat