Protecció Civil activa l’alerta del pla INUNCAT per la previsió de pluges intenses a partir d’aquesta nit

0
384

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest tarda l’alerta del Pla especial d’emergències per inundacions de Catalunya (INUNCAT) per l’avís de pluges intenses que començarà aquesta nit i matinada al Tarragonès, Baix Penedès i Garraf, i s’allargarà durant dimecres a bona part del territori.

Durant aquesta nit i matinada es pot superar el llindar d’intensitat dels 40 l/m2 en 30 minuts al litoral de les comarques del Tarragonès, Baix Penedès i Garraf, tot i que és poc probable que s’arribi a aquesta intensitat de pluja. Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es podrien registrar xàfecs torrencials si les precipitacions arriben a la costa.

Per demà dimecres 12 de juny, el SMC manté la previsió de pluges intenses durant tot el dia a bona part de Catalunya, principalment a partir del migdia a part de la Catalunya Central. Les precipitacions afectaran també al litoral des de Tarragona fins la Selva, així com al nord-est de les comarques de Lleida.

Els xàfecs sovint aniran acompanyats de tempesta i localment de calamarsa i pedra.

Davant la possible crescuda del cabal de rius, rieres o barrancs, Protecció Civil insisteix en la recomanació de no intentar travessar les zones inundades ni a peu ni amb el vehicle, i consultar l’estat del trànsit abans d’agafar el vehicle.

Consells d’autoprotecció per a la ciutadania

Tingueu ben presents els consells davant fortes pluges que podeu trobar a interior.gencat.cat/inundacions

  1. Cal evitar els desplaçaments en vehicle i aparcar en rieres o punts subterranis inundables. No s’han de creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants.
  2. Cal circular preferentment per les rutes principals i les autopistes, moderar la velocitat i mantenir les distàncies de seguretat.
  3. Si us sorprenen precipitacions a la muntanya, dirigiu-vos a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents.
  4. Si us sorprenen precipitacions importants quan sou a casa: no baixeu a les zones inundables com ara el soterrani, el garatge, etc.; no deixeu fora objectes o mobles que l’aigua pugui arrossegar; poseu els animals domèstics, els aliments, l’aigua potable, els documents importants, els objectes de valor i, sobre tot, els productes perillosos (com ara verí per a les rates, dissolvents, etc.) en llocs alts i protegits.

Podeu fer seguiment de les incidències i evolució de l’episodi al compte de twitter, facebook i instagram @emergenciescat


Publicitat