Mossos d’Esquadra informen d’un nou model d’estafa que està afectant a diversos municipis en aquests dies

0
903

Mossos d’Esquadra informen d’un nou model d’estafa: suplanten ajuntaments i et truquen o t’envien un WhatsApp en què et diuen que hi ha un problema en el pagament de l’impost d’escombraries i l’IBI. Et demanen que els paguis per transferència, es molt important que no ho facis, és un cas de Vishing (combinació de voice (veu) i phishing).

El Vishing s’activa quan reps una trucada en nom del banc alertant-te que algú està utilitzant les teves targetes, o d’una companyia de telèfon per tornar diners per un error a la teva factura. Amb l’excusa de solucionar el problema, et demanen les teves dades financeres o les claus úniques que reps per SMS per fer-les servir fraudulentament.
Com el phishing i l’smishing, es tracta de fraus comesos pels delinqüents aprofitant les noves tecnologies. L’únic que canvia és el mitjà pel qual es fan.

TIPUS DE TRUCADES QUE POTS REBRE

Aquestes trucades fraudulentes poden intentar suplantar diferents persones o buscar altres maneres d’obtenir les teves dades bancàries. Aquestes són algunes de les més habituals:
Trucada d’algú que s’identifica com a empleat del banc
Normalment per comunicar al client que s’està fent una operació fraudulenta amb la targeta o una altra incidència greu. Per solucionar el problema et sol·liciten les dades de la targeta o una clau única que reps per SMS, i amb aquestes dades poden fer compres o una transferència.
De vegades fins i tot pot ser que et donin certes dades dels teus comptes (que són públics o que han obtingut a través de phishing) perquè hi confiïs, però mai has de donar aquesta clau única, ja que és una dada que el banc mai et demanarà si et truca.
Tècnic informàtic
Amb l’excusa de netejar l’ordinador de virus, demana el pagament d’una quantitat de diners a través d’una plataforma on queden registrades les dades bancàries. També es poden fer amb el control de l’ordinador infectat per obtenir les teves dades, accedir a la banca electrònica i operar en nom teu o instal·lar codi maliciós (malware). Aquesta es coneix com a estafa de suport tècnic fals.
Comercial d´una companyia telefònica
Truca per comunicar-te un error a la factura i et demana les dades bancàries per fer-te la devolució. També et pot demanar les teves dades financeres amb l’excusa que la teva companyia té un acord amb el banc per fer descomptes.
Recorda, mai has de donar les dades que et demanin a la trucada, ja que la teva companyia ja té totes les dades necessàries per fer aquesta hipotètica devolució.
Persona interessada en alguna cosa que vens per internet
Si vens productes de segona mà per internet, els estafadors es poden fer passar per compradors interessats en allò que vens. En aquest cas, intenten obtenir les teves dades bancàries completes amb l’excusa que és per agilitzar el pagament.

Com evitar les trucades fraudulentes
La manera més efectiva d’evitar el vishing és no facilitar cap informació personal ni bancària a través del telèfon quan rebis una trucada, especialment les claus úniques que rebis per SMS. Tant el banc com la companyia telefònica disposen de la informació necessària per realitzar les gestions, per la qual cosa no cal que la proporcionis de nou a qui està trucant.

Davant de qualsevol sospita quan rebis una trucada alertant-te sobre un frau, el primer que has de fer és posar-te en contacte amb el banc a través d’un altre mitjà per verificar la veracitat de la informació. D’altra banda, si la trucada és perquè et posis en contacte amb un altre número de telèfon, no truquis a aquest número.

En qualsevol cas, si tens sospita d’haver estat víctima de vishing, has de presentar denúncia de l’estafa davant de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil o el jutjat.

No obstant això, tingues en compte que la millor solució és la prevenció, és a dir, no facilitis mai informació personal ni bancària si reps una trucada de telèfon.


Publicitat