Martorell triplica el PIB per habitat de Catalunya

0
699

Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), amb dades que ha fet públiques la Generalitat de Catalunya, totes les comarques han incrementat el PIB per habitant l’any 2021, excepte les Garrigues i Aran, que ha disminuït el 2,7% en tots dos casos.

Més del 40% dels municipis de més de 5.000 habitants i resta de capitals comarcals ha superat el nivell de PIB per habitant de l’any 2019.

Segons l’avanç del 2022, el Prat de Llobregat, Baix Llobregat, és el municipi de més de 50.000 habitants que ha augmentat més el PIB per habitant, un 25,6% en relació amb l’any anterior

El Prat de Llobregat destaca per un creixement molt elevat, tot i que és l’únic municipi que encara no assoleix el nivell de PIB per habitant previ a la pandèmia (any 2019). Aquest municipi es caracteritza per tenir un VAB dels serveis molt elevat, per sobre del 80% del seu PIB, directament relacionat amb les activitats de transport.

Pel que fa als sectors d’activitat econòmica, el sector de serveis genera més del 50% de l’activitat econòmica a 32 comarques i Aran. El Barcelonès és la comarca on els serveis tenen un pes més elevat (87,4%), seguida del Garraf (82,9%) i l’Alt Urgell (80,2%).

Quatre municipis tripliquen el PIB per habitant de Catalunya

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (108.200 euros), Martorell (104.000 euros), Castellbisbal (103.900 euros) i la Canonja (95.100 euros) són els municipis de més de 5.000 habitants i resta de capitals comarcals que tripliquen la mitjana catalana del PIB per habitant (31.600 euros). Aquests municipis presenten una significativa especialització del sector industrial que genera més del 65% del seu VAB.

Per sectors d’activitat, el sector serveis genera més del 90% de l’activitat econòmica a Salou, Calella, Altafulla i Tossa de Mar (el 93,4%, el 91,7%, el 91,2% i el 90%, respectivament), mentre que els municipis on el sector industrial té més pes sobre el total de l’activitat (més del 75%) són la Canonja, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Santa Margarida i els Monjos i Martorell.


Publicitat