Els ajuntaments de l’Arc Metropolità demanen reformar el sistema de finançament

0
177

Els alcaldes i alcaldesses de l’Associació de l’Arc Metropolità (Sabadell, Terrassa, Rubí, Mataró, Martorell, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Mollet del Vallès i Vilafranca del Penedès) alerten sobre la crítica situació financera que enfronten els ajuntaments i insten a una reforma del finançament municipal amb caràcter d’urgència. A través d’un comunicat, han emès una crida a les autoritats estatals i autonòmiques per abordar canvis legals immediats i han alertat que els ajuntaments hauran de tancar serveis si no es reforma el sistema de finançament local.

Els i les alcaldesses municipals demanen una revisió integral del finançament municipal i proposen un model de col·laboració entre l’Estat, la Generalitat i els ajuntaments per definir un nou enfocament. Aquesta demanda és un recordatori de llarga data, però pren més rellevància ara, ja que els alcaldes han observat un augment del 7,6% en les despeses locals (equivalent a 83,7 milions d’euros). Atribueixen aquest augment a la pèrdua d’ingressos provinents de la plusvàlua, l’increment de l’Índex de Preus al Consum (IPC) i els crescents costos energètics.

Amb l’increment dels costos energètics, els alcaldes expliquen que han hagut d’ajustar els pressupostos per fer front a l’augment dels preus de l’electricitat amb recursos de d’altres àmbits dels comptes municipals. Calculen que l’impacte total d’aquest increment en els costos d’energia és de 18 milions d’euros. En el que concerneix a l’increment de l’IPC, subratllen que va créixer un 5,8% al llarg del 2022, i aquest augment ha suposat més de 24,4 milions d’euros en despeses addicionals.

Els edils de les zones perifèrques de la metròpoli sol·liciten mesures temporals per fer front a aquesta crisi financera que els afecta. No obstant això, la seva demanda principal és una reforma legal més àmplia i insten l’Estat a respondre a aquesta necessitat. També insten la Generalitat a establir la seva pròpia legislació de finançament municipal, segons preveu l’article 220.1 de l’Estatut de Catalunya.

A més, els alcaldes demanen canvis en les lleis per incloure elements d’increment en els impostos i volen que es realitzin modificacions normatives per permetre als ajuntaments gestionar almenys el 15% dels Fons Next Generation transferits a l’Estat.

Els líders municipals expressen la seva preocupació pel fet que les despeses s’han incrementat en un 7,6% a causa de la pèrdua de la plusvàlua, l’increment de l’IPC i els costos energètics creixents. Per mitigar aquest impacte, insten a la creació immediata d’un fons de compensació municipal per contrarestar els efectes de la pèrdua de la plusvàlua. Subratllen que aquest impost representava el 4,5% dels ingressos de tots els municipis de l’ARC i que en el 2022 van perdre 26 milions d’euros d’ingressos a causa de la seva desaparició.


Publicitat