Campanya policial per reduir les distraccions, primera causa de l’accidentalitat

0
275
Foto: Trànsit

Durant la setmana que abasta des del dilluns 2 d’octubre fins al diumenge 8 d’octubre, el Servei Català de Trànsit està coordinant esforços amb els Mossos d’Esquadra i les Policies Locals de diversos municipis de Catalunya per dur a terme una intensiva campanya policial. L’objectiu principal d’aquesta campanya és combatre les distraccions i supervisar l’adequada observança dels semàfors.

Durant l’última campanya de control de distraccions, que es va dur a terme al mes d’abril d’aquest any, es va registrar un total de 2.076 denúncies en tan sols una setmana. Gairebé la meitat d’aquestes denúncies, concretament 985, es van deure a l’ús o manipulació del telèfon mòbil mentre es conduïa. Això significa que es va sancionar una mitjana de 300 conductors cada dia per fer ús del telèfon mentre es trobaven al volant. Cal destacar que, anualment, es posen més de 20.000 sancions a conductors per manipular dispositius de telefonia mòbil o altres sistemes de comunicació mentre condueixen.

El 2023, les distraccions continuen essent la principal causa d’accidents amb víctimes a les carreteres de Catalunya, juntament amb la infracció d’una norma de circulació i per damunt de l’errada del conductor i la velocitat inadequada. En concret, les distraccions estan relacionades amb el 23,8% dels accidents amb víctimes, és a dir, aproximadament 1 de cada 4 accidents.

En aquesta campanya policial, els Mossos d’Esquadra també faran ús de patrulles no identificades amb logotips per abordar el problema de les distraccions en la conducció. Aquestes patrulles ofereixen una vigilància discreta que contribueix a millorar la seguretat viària i prevenir infraccions com la falta d’atenció mentre es condueix. Fins ara, el 38% de les denúncies per distraccions que han estat imposades pels Mossos d’Esquadra aquest any es van realitzar amb l’ús d’aquests vehicles policials sense logotips.

En particular, les distraccions causades per l’ús de telèfons mòbils són les més freqüents i augmenten significativament el risc d’accidents greus. És important destacar que, des de l’any passat, s’ha incrementat la pèrdua de punts en el permís de conduir a 6 punts (anteriorment 3) per utilitzar el mòbil de manera incorrecta mentre es condueix.


Publicitat