Adif culmina una nova fase per a l’adaptació internacional del tram Castellbisbal-Martorell, clau per al Corredor Mediterrani

0
428

Ara es treballarà en la configuració de l’esquema d’explotació del tram per disposar de tres vies, augmentant així la capacitat operativa

Adif ha culminat una nova fase per a l’adaptació a amplada internacional del tram Castellbisbal-Martorell, un dels nodes ferroviaris més complexos de la xarxa ferroviària del país i clau en el desenvolupament del Corredor Mediterrani.

Conegut com La Porta a Europa, les actuacions que s’estan executant en el tram permetran enllaçar, en ample estàndard, la infraestructura entre el Nus de Castellbisbal i la frontera francesa amb els trajectes entre el Nus de Vila-seca, Sant Vicenç de Calders i Martorell, en fase de construcció; així com amb altres actuacions en marxa a les comunitats autònomes per les quals discorre el Corredor. A més, suposen una millora de la fiabilitat gràcies a la renovació d’elements de la infraestructura.

Ja s’han completat les operacions per a la posada en servei de la capçalera nord de l’estació de Martorell i la capçalera sud de l’estació de Castellbisbal. Un cop culminades aquestes obres, s’ha restablert el trànsit en el trajecte Martorell-Castellbisbal-Molins de Rei.

Ara es treballa en la reobertura del trànsit per una via al túnel de Castellbisbal, amb la previsió de posar-la en servei durant el mes d’octubre. Les actuacions continuaran en els propers mesos per disposar de tres vies: les dues del túnel de Castellbisbal, una vegada adaptada la seva estructura a l’amplada internacional; i la del ramal de Costablanca, completant-se així una de les fases més complexes en aquest tram essencial per al Corredor Mediterrani.

Actuacions realitzades

Els treballs al tram Castellbisbal-Martorell han consistit en la renovació de la superestructura de via, catenària i instal·lacions de seguretat, amb la instal·lació d’uns 20 aparells de via, 8,2 km de carril, 13.600 travesses i 3 nous enclavaments per a la regulació i control del trànsit.

Al túnel de Castellbisbal, després dels treballs realitzats a les parets laterals, han conclòs les obres de la rasant amb l’excavació de 17.500 m³ de materials i s’ha executat la contravolta sobre la que s’assentarà la nova superestructura de via en placa i instal·lacions de seguretat.

Entre el 2 i el 13 de setembre, sense afectació a la circulació de viatgers, es realitzaran operacions per a l’adaptació de l’amplada estàndard a la terminal de mercaderies de Seat Martorell.

A més, han conclòs els primers treballs del nou pas sota l’autopista AP-7, on s’han executat 13 noves bigues, 51 pilons d’uns 20 m de profunditat, 4 piles i les lloses respectives.

La finalització d’aquesta estructura permetrà avançar en els treballs d’excavació del pas inferior des de baix, sense afectar l’autopista, que habilitaran el pas de dues noves vies sota l’AP-7.

Finançament europeu

Aquesta actuació està cofinançada pel Mecanisme “Connectar Europa” de la Unió Europea (CEF).


Publicitat