L’Institut Nacional de Seguretat Social informa d’un nou frau on es sol·licita les dades bancàries

0
912

El compte oficial de twitter de la Seguretat Social ha alertat de l’enviament massiu d’un correu electrònic fraudulent que té com a objectiu robar les dades bancàries dels usuaris. Un intent d’estafa dirigit principalment a la gent gran, pensionistes que segueixen les novetats que afectin a les seves pensions.

Es tracta d’una carta notificació en qüestió es diu «Canvi Dades Bancàries Seg Social» i conté un enllaç en què insta a introduir el número de compte bancari i altres dades privades.

Al whatsapp de Martorell TV hem rebut la foto d’un veí denunciant aquesta pràctica.

 

 

 

Consells per la ciberseguretat:

1. Cal procurar tenir contrasenyes segures en qualsevol plataforma. Els experts recomanen no utilitzar la mateixa clau, ja que no totes les pàgines tenen el mateix nivell de seguretat.

2. Estar al tant de les pràctiques delictives més comunes
El ‘phishing’, una de les més importants, consisteix en la suplantació d’organismes o empreses per a sol·licitar dades personals. A més, el ‘ransomware’ un correu o web inclou un enllaç que, al fer clic, realitza una descàrrega que inutilitza el dispositiu fins a rebre un pagament per al seu ‘alliberament’.

3. Els organismes oficials no demanen dades als usuaris via correu electrònic i tampoc a través de pàgines externes.

4. Dubtar dels remitents desconeguts
Si rebeu correus alarmants com «el seu compte serà congelat», és important revisar la direcció de la qual prové. 

5. Fer compres a botigues oficials
És important verificar que les aplicacions o pàgines siguin segures, la majoria ofereix alguna garantia, i si no la té, cal revisar la informació que proporcioni: si tenen domicili fiscal, dades que recopilen dels usuaris i amb quina finalitat, formes de pagament i política de devolució.

6. Tractar amb cura les dades sensibles
A l’hora de treballar o de compartir informació sensible cal tenir cura en la xarxa. Es recomana no fer còpies, si no cal, d’informació de treballadors, clients o de l’activitat professional d’una persona.

7. Fugir de les ‘fake news’
Els estafadors digitals s’amaguen dins de notícies falses o publicitats enganyoses que difonen tant en xarxes socials com per correu electrònic per redirigir a una adreça maliciosa. 

8. Atenció a l’adreça web
Els llocs web que comencin amb HTTPS (no HTTP) són més segurs i la seva informació més protegida.