Segons ha informat la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Martorell, la Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Martorell el Pla director de la Torre Bassols, una casa amb més de vuit segles d’història i documentada des de l’any 1208, i que ha estat catalogada com Bé Cultural d’Interès Local pels seus valors històrics, arqueològics, arquitectònics i socioculturals.

La Torre Bassols, va ser el centre d’una de les explotacions agràries més importants del Baix Llobregat nord i va allotjar l’emperador Carles V i al seu fill i successor el rei Felip II. S’estructura a base de diversos cossos juxtaposats al voltant d’un pati rectangular amb l’eix llarg orientat d’est a oest, entre els quals se’n distingeix especialment la capella, adossada a la façana est i d’estil neoromànic.

El Pla director ha formulat una proposta global i final de restauració de la totalitat de l’edifici que actualment es troba en un estat avançat d’abandonament, rodejada de polígons industrials i molt propera a la via del tren d’alta velocitat. L’edifici es troba amb zones enderrocades i la teulada esfondrada a més d’acumulacions de runes i altres patologies. Aquesta reforma tindrà una inversió total que superarà els tres milions d’euros.