Augmenten els atacs de ‘phishing’ durant la campanya de la declaració de la renda

0
235

Amb l’inici de la campanya de recaptació de l’IRPF impulsada pel Ministeri d’Hisenda, s’han detectat els primers intents de ciberatacs que intenten suplantar la identitat de l’Agència Tributària. Aquests atacs de phishing o pesca de credencials s’estan dirigint principalment a través de correus electrònics i missatges de text, amb l’objectiu de capturar dades personals i bancàries.

Els criminals cibernètics aprofiten aquesta època de l’any per enviar missatges falsos, com “reemborsament d’impostos” o “pagament de sancions”, que inclouen enllaços que porten a pàgines web que simulen el portal oficial de l’Agència Tributària. Aquests llocs web fraudulents sol·liciten als usuaris que ingressin les seves dades bancàries a través de formularis, permetent als delinqüents accedir i robar els fons de les seves targetes de crèdit.

Per prevenir ser víctima d’aquestes estafes, és essencial recordar que l’Agència Tributària mai sol·licita informació confidencial o bancària a través de correus electrònics o missatges de text. A més, mai envia fitxers adjunts com ara factures o altres documents.

El Ministeri d’Hisenda informa que, el 2023, es van registrar fins a 9 campanyes de phishing que suplantaven la identitat de l’Agència Tributària, i ofereix informació actualitzada sobre aquests intents de frau al seu web.

Per evitar ser víctima d’aquestes estafes, cal estar alerta i seguir algunes precaucions:

– Comprovar l’adreça de l’enllaç abans de clicar-hi, buscant característiques que indiquin una pàgina web fraudulenta.
– Assegurar-se que l’URL comença amb “https://agenciatributaria.es”.
– Revisar l’ortografia i els caràcters de l’adreça web per verificar la seva autenticitat.

Per mantenir-se segur en línia, és recomanable seguir aquestes mesures:

– No obrir ni respondre a correus electrònics de remitents desconeguts.
– Ser cautelós en fer clic sobre enllaços en correus electrònics, missatges de text o xarxes socials, fins i tot si provenen de contactes coneguts.
– Evitar descarregar fitxers adjunts des de correus electrònics o missatges que puguin contenir programari maliciós.


Publicitat