Salut confirma l’increment del virus de la grip i recomana mesures preventives per evitar contagis

0
525

El Sistema de Salut de Catalunya està desplegant tots els seus recursos per fer front a l’increment de casos de grip i COVID-19, habitual durant la temporada hivernal. Amb la incidència en augment, les autoritats sanitàries busquen transmetre un missatge de tranquil·litat a la ciutadania, assegurant que els centres sanitaris estan totalment preparats per proporcionar assistència de qualitat.

Segons les dades més recents del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions de Catalunya (SIVIC), s’observa una tendència ascendent en els casos de grip, mentre que el virus respiratori sincicial (VRS) mostra una disminució. Paral·lelament, es registra un augment d’ingressos hospitalaris relacionats amb la COVID-19.

La campanya de vacunació contra la grip i la COVID-19 és fonamental per protegir els grups de risc. Les vacunes s’han actualitzat per abordar la variant òmicron i proporcionen protecció contra els sub-llinatges més prevalents de la COVID-19 i l’onada epidèmica de la grip.

Pel que fa a la situació epidemiològica, la taxa d’infeccions respiratòries agudes (IRA) mostra una lleu disminució, probablement influïda per les festes de Nadal. La positivitat dels tests en la població pediàtrica revela que la grip continua sent el virus més prevalent, seguit del VRS i la COVID-19.

Pel que fa a la COVID-19, s’observa un augment en el nombre de persones ingressades i la cobertura vacunal enfront d’aquest virus és del 59% per als majors de 80 anys i del 45% per als de 70 a 79 anys. La grip, en canvi, mostra una cobertura superior, amb un 65% i un 53% en aquests grups d’edat, respectivament.

L’activitat assistencial als hospitals i Centres d’Atenció Primària (CAP) ha experimentat un augment, amb una major pressió als Centres d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP). Malgrat aquesta pressió, els plans de contingència estan en marxa per mantenir una atenció de qualitat.

El Pla d’hivern 2023-24, amb una inversió de més de 37,5 milions d’euros, té com a objectiu monitorar i donar resposta a l’increment de la demanda assistencial durant la temporada hivernal. Les autoritats sanitàries destaquen la importància de seguir les indicacions i mesures preventives per mitigar la propagació dels virus respiratoris.

Vigilància dels virus respiratoris

 • Durant la setmana epidemiològica 52, de l’25 al 31 de desembre del 2023, la incidència del conjunt de les infeccions respiratòries agudes (IRA) registra un lleuger descens en relació amb la setmana anterior, probablement en relació a les festes de Nadal i a un menor ús dels serveis assistencials. La taxa d’IRA és de 845 afectats per 100.000 habitants. S’han registrat 66.565 casos d’IRA.
 • Degut a les coincidència amb les festes nadalenques, no s’ha realitzat la recollida de mostres sentinella que normalment es realitza els dilluns i dimarts de cada setmana i no es mostren dades sobre la distribució dels virus respiratoris. No obstant això, en la població pediàtrica, la positivitat dels multi-tests mostren que la grip continua essent el virus més circulant i la transmissió continua en ascens (45,2%), seguit del VRS (15,8%), que continua en descens i del SARS-COV2 que continua estable (4,8%).
 • La setmana 50, la JN.1 es clarament predominant (68% de les mostres), seguides de la JG.3 (10,5%) i de l’EG.5 Eris i la XBB.1 en la mateixa proporció (5,3%) .
 • El nombre de persones ingressades amb COVID-19 registra un ascens. Actualment hi ha 720 persones ingressades en llits convencionals, 176 mes que la setmana anterior, i 24 persones ingressades a l’UCI, 11 mes que la setmana anterior. Les consultes a urgències hospitalàries i la proporció de ingressos es situen dins de lo esperat per aquestes dates.
 • La cobertura vacunal de les persones vulnerables enfront de la COVID-19 és del 59% per als més grans de 80 anys i del 45% per a les persones d’entre 70 i 79 anys. La cobertura enfront de la grip en aquests grups d’edat és superior a la de la COVID-19, amb un 65% i un 53%, respectivament.
 • Es manté la tendència ascendent d’onada epidèmica de la grip i sembla començar el descens de la del VRS  (a confirmar amb les dades microbiològiques d’aquesta setmana). El pic actual de incidència de la grip, situat en 153 casos per 100.000 habitants es major que l’any passat però inferior encara al dels anys anteriors a la pandèmica on va arribar a situar-se en torn a 350-400 casos per 100.000 habitants. El nivell de transmissió es alt i la elevada incidència en menors de 4 anys indica que probablement seguirà en ascens.
 • El pic del VRS es clarament inferior a l‘any passat i sembla que la onada epidèmica està finalitzant.
 • La incidència del SARS-CoV-2 sembla estabilitzar-se encara que els ingressos relacionats han augmentat. Es manté també l’augment per sobre de l’esperable de les pneumònies diagnosticades a l’atenció primària.
 • En aquestes setmanes d’àmplia circulació de virus respiratoris , cal recordar els consells per prevenir les malalties hivernals:
  • Rentar-se les mans sovint i adequadament
  • Tapar-se el nas i la boca amb un mocador d’un sol ús a l’esternudar o tosir
  • Ventilar els espais interiors
  • Usar mascareta homologada si es tenen símptomes. Seguir les recomanacions d´ús de mascaretes vigents
  • Quedar-se a casa si un es troba malament i consultar si son persones grans o amb patologia crònica o si la evolució de la malaltia es dolenta
  • Demanar cita per vacunar-se de grip i de COVID-19 si no s’està vacunat
 • La campanya de vacunació d’enguany és una òptima manera que tots els grups de risc es protegeixin i es defensin contra aquests virus estacionals propis de la tardor i l’hivern. La vacunació és accessible a tot Catalunya demanant cita a La Meva Salut, citasalut.cat o al CAP. És important ressenyar que les vacunes actuals de reforç per fer front a la COVID-19 s’han actualitzat per protegir de la variant XBB.1.5 òmicron, que s’ha demostrat que també funciona contra la BA.2.86 i els seus sub-llinatges, com el JN.1 que es actualment el més predominant i que també confereixen protecció enfront de la onada epidèmica de la grip.

Publicitat