Els Bombers de la Generalitat demanen extremar les precaucions en la pràctica d’activitats esportives i de lleure al medi natural

0
286
  1. L’alt risc d’incendi forestal fa encara més necessària la prudència a l’hora de fer ús dels espais naturals
  1. Agost és, tradicionalment, el mes amb més rescats: 275 el 2021 i 241 l’any passat

Dur equipament adequat, informar-nos de la previsió meteorològica i de la ruta que ens disposem a fer i calcular bé el temps de tornada: són els elements clau per garantir la seguretat en totes les activitats al medi natural. Com cada any, a l’agost s’incrementa el flux de població estacional en tot el país, tant a la costa com a la muntanya. Amb això, també s’incrementa el volum de rescats i salvaments fets pels Bombers de la Generalitat. És el mes de l’any en què es fan més serveis d’aquest tipus. El 2020 es va arribar al màxim de salvaments i rescats un mes d’agost, coincidint amb la fi del confinament global a causa de la pandèmia de la covid-19.

La calor incrementa el risc de patir algun accident quan fem activitats esportives i de lleure al medi natural. Per tant, en cas d’una onada de calor, la millor opció és no fer activitats al medi natural fins que no acabi l’episodi. Si, tot i aquesta advertència, es practiquen activitats en zones permeses (recordeu que a causa del risc d’incendi forestal puntualment pot haver massissos tancats a tota mena d’activitats, fins i tot per fer-hi passejades), els consells dels Bombers de la Generalitat en cas d’activitats de muntanya són els següents:

Abans de sortir:

–      PENSEU: Què aneu a fer? Qui fa l’activitat? Quan i on?

–      PLANIFIQUEU: Cal que sigui una activitat adaptada al grup. Tingueu presents horaris, recorreguts i desnivells. Consulteu les guies i mapes i la predicció meteorològica. Planifiqueu un pla B per si alguna cosa falla,

–      EQUIPEU-VOS: Porteu la roba i el calçat adients. Carregueu la motxilla amb el material, aigua i menjar necessari: opteu per aliments energètics, com els fruits secs,

–      FORMEU-VOS: Cal que coneixeu les tècniques necessàries per a l’activitat que voleu realitzar, com usar els materials requerits i tenir nocions mínimes d’assistència de primers auxilis,

–      MINIMITZEU RISCOS: El risc zero no existeix, però ens hi podem acostar. Feu-ne una valoració contínua.

Durant la sortida:

–      Un cop iniciada l’activitat, observeu l’estat del grup, si esteu complint l’horari i si les condicions meteorològiques continuen sent favorables. Si no ho veieu clar, no dubteu en girar cua,

–      Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos,

–      Tingueu sempre a punt un mitjà de comunicació amb el 112, telèfon mòbil amb bateria ben carregada o aparells específics de seguretat. Apreneu a enviar la vostra ubicació mitjançant les aplicacions de missatgeria instantània més populars,

–      Hidrateu-vos i alimenteu-vos durant tota la jornada.

Abans de sortir a bosc, a muntanya o a fer alguna travessa, cal consultar la previsió meteorològica. A www.meteomuntanya.cat i a meteo.cat podeu posar-vos-en al dia i fer seguiment dels avisos de Situació Meteorològica de Perill en les zones de mar i muntanya.

Una altra de les activitats de lleure a l’aire lliure més popular a l’estiu és el bany a agües interiors. Si us banyeu a rius, llacs i pantans no us exposeu a riscos innecessaris. Seguiu els consells següents per evitar-ho:

Abans del bany:

-A rius, llacs i pantans, assegureu-vos primer que estigui permès banyar-s’hi i siguin llocs habilitats per fer-ho. Procureu banyar-vos en zones vigilades; si no fos possible, localitzeu el punt de socors més pròxim,

-Fixeu-vos si hi ha cap cartell que adverteixi d’algun perill; feu cas de les senyalitzacions i de les indicacions dels socorristes,

-No us banyeu a les zones delimitades per a l’esport aquàtic: barques, patins d’aigua, motos o esquí aquàtic,

-Tingueu sempre un mòbil a mà per poder demanar ajuda,

-Comproveu que a la zona hi hagi cobertura de telèfon i si teniu qualsevol emergència truqueu al 112.

Dins l’aigua:

-Si aneu amb nens, no els perdeu mai de vista, encara que sàpiguen nedar o portin flotador,

-No entreu de cop a l’aigua la primera vegada que us banyeu, després de menjar, d’haver pres molta estona el sol o d’haver fet un exercici físic intens,

-Eviteu consumir begudes alcohòliques abans de ficar-vos a l’aigua o mentre hi sou navegant o practicant esports aquàtics,

-Sortiu immediatament de l’aigua si us trobeu malament i alerteu algú,

-Dins l’aigua, feu atenció especialment als remolins i corrents d’aigua, que són molt freqüents als rius i als pantans.

A la crida a la prudència s’afegeix la demanda d’evitar tots els riscos possibles per evitar incendis forestals. Tot i que a dia d’avui encara no hi ha hagut grans incendis, som just a la meitat de l’estiu i hi ha molta sequera acumulada arreu del país.

 


Publicitat