Detingudes 21 persones d’un mateix clan familiar dedicat al cultiu i la venda de drogues

0
828

. L’operatiu s’ha realitzat de forma conjunta amb Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària

. L’organització també va segrestar i extorsionar un empresari al qual li reclamaven un deute de 250.000 euros per una transacció econòmica

. Havien instal·lat a la via pública un sistema de videovigilància per poder controlar els moviments policials i d’altres grups rivals


Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana Sud, conjuntament amb agents del Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària, han detingut 18 membres d’una organització criminal dedicada al tràfic de drogues i que va segrestar i extorsionar un empresari de nacionalitat espanyola.

L’operatiu ha permès detenir 20 homes i 1 dona, de nacionalitat espanyola, sèrbia i colombiana, i d’edats compreses entre els 18 i els 64 anys. Als detinguts se’ls imputa els delictes de pertinença a organització criminal, segrest, lesions, detenció il·legal, amenaces, extorsió, robatori, i furt d’ús de vehicles amb intimidació, salut pública, blanqueig, obstrucció a la justícia, defraudació de fluid elèctric.

La investigació es va iniciar el mes d’octubre de 2018 quan els Mossos van tenir coneixement que un home havia estat retingut contra la seva voluntat. La víctima va manifestar als agents que havia estat segrestat per un clan familiar durant dos dies, però va aconseguir despistar els seus captors i escapolir-se. Els agents van localitzar i detenir els segrestadors, quatre homes d’una mateixa família del barri de Roquetes de Sant Pere de Ribes.

Els investigadors van constatar que l’home era víctima d’un procés d’extorsió des de feia mesos per part d’una mateixa organització criminal, la qual li reclamava un deute de 250.000 euros per les pèrdues que havien patit en una transacció econòmica. La víctima es va veure involucrada en una operació il·legal de canvi de moneda entre membres de l’organització i uns tercers.

Els agents van comprovar que tots els membres de l’organització eren membres d’una mateixa família de nacionalitat espanyola, els quals sustentaven la seva activitat econòmica en la comissió de delictes de diferent tipologia, principalment en el cultiu de plantacions cannàbiques i el tràfic de marihuana.

Davant aquests fets el dia 17 de juliol es va establir un operatiu que va permetre detenir 21 membres de l’organització i realitzar 32 entrades i escorcolls a les localitats de Sant Pere de Ribes, Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Canyelles, Segur de Calafell, Vendrell, Sant Jaume dels Domenys, Viladecans, Sant Esteve Sesrovires i Martorell.

Als domicilis escorcollats, els agents van intervenir més de 47,000 euros en metàl·lic, set armes de foc amb munició i carregadors, dues armes d’aire comprimit, i un matxet de grans dimensions. També es van desmantellar 11 plantacions en funcionament i 4 en procés  que el grup tenia a Martorell, Sant Esteve Sesrovires, Vendrell, Cubelles, Viladecans, Canyelles i St. Pere de Ribes  on es van comissar 4.070 plantes i 6 kg cabdells de marihuana, així com a gran quantitat de material per la seva distribució i venda.

Durant l’operatiu els agents també van comprovar que l’organització havia instal·lat un sofisticat sistema de videovigilància a la via pública, en diferents punts estratègies del barri del Pou Merlí, amb la finalitat de controlar els moviments policials i de possibles grups rivals.

En l’operació es van intervenir 49 comptes bancaris dels investigats, així com a 15 immobles i 51 vehicles, que sumaria una quantitat molt superior al milió i mig d’euros, a nom de diferents persones de l’organització i que haurien estat finançats amb diners procedents del tràfic il·lícit de drogues.

A banda dels efectius policials dels dos cossos, també ha participat diversos equips de treball de FECSA-ENDESA que donava suport tècnic a l’operatiu policial, i una empresa dedicada al desmantellament d’infraestructures per desmuntar les instal·lacions localitzades a les plantacions.

Els detinguts van passar a disposició judicial el dia 19 de juliol. El jutge va decretar presó per a onze dels líders de l’entramat criminal, la resta va quedar en llibertat amb càrrecs.

Foto Mossos d’Esquadra
Foto Mossos d’Esquadra

Publicitat