Martorell ja compta amb un nou punt de recàrrega d’autobusos elèctrics

0
366

Martorell fa un gran pas cap a la mobilitat sostenible amb la instal·lació d’un nou punt de recàrrega per a autobusos elèctrics.

El 12 de maig passat, l’Ajuntament de Martorell va finalitzar les obres d’instal·lació d’un nou punt de recàrrega modern ubicat a la Plaça Joan Serrats. Aquesta fita marca un avenç significatiu en la transició cap a una flota de transport públic més neta i respectuosa amb el medi ambient.

La nova infraestructura permetrà reemplaçar de manera definitiva els autobusos urbans que funcionaven amb dièsel pels nous autobusos elèctrics, que utilitzen exclusivament energia elèctrica verda. Aquesta iniciativa forma part dels esforços de l’Ajuntament per reduir les emissions de carboni i millorar la qualitat de l’aire a la ciutat.

El punt de recàrrega dels autobusos elèctrics compta amb un sistema de càrrega ultraràpida conegut com a pantògraf, així com una estació transformadora que garanteix un subministrament elèctric fiable. Gràcies a aquesta tecnologia d’avantguarda, els autobusos podran carregar fins al 80% de la bateria en un temps rècord d’entre 4 i 6 minuts. Amb una potència de 450 kW, el carregador assegura una càrrega eficient i ràpida per mantenir en moviment la flota d’autobusos elèctrics.

La instal·lació consta de dos elements principals: un pòrtic amb una campana ubicat al costat de la parada d’autobús, i un braç mecànic retràctil instal·lat al sostre dels vehicles. Aquests components s’acoblen de manera automàtica durant la recàrrega.

A més, el sistema de recàrrega està connectat al Centre de Control de l’operador, cosa que permet un monitoratge en temps real de l’activitat del dispositiu i l’estat dels vehicles. Això assegura un funcionament òptim i una resposta ràpida davant de qualsevol eventualitat.

La inversió total a la infraestructura de recàrrega d’autobusos elèctrics va pujar a 500.000 euros, amb fons provinents del Programa MOVES III per promoure la mobilitat eficient i sostenible. La contractació de l’electricitat es fa mitjançant la central de compres de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), que està integrada a la Xarxa de Compra Pública Verda (CPV) de Catalunya.

Després de la finalització de les obres, l’Ajuntament de Martorell ha iniciat el període d’ajustos i proves dels autobusos elèctrics, així com del sistema de càrrega ultraràpida. Actualment, s’està esperant el subministrament elèctric definitiu per part d’ENDESA, la qual cosa s’espera que es completi les properes setmanes.

El fabricant encarregat de desenvolupar la tecnologia de pantògrafs per a aquesta infraestructura ha estat Siemens, una reconeguda empresa a l’àmbit de la innovació tecnològica. La col·laboració entre Siemens i l’Ajuntament de Martorell ha permès adaptar els equips i programari necessaris per a la interconnexió òptima entre la infraestructura de recàrrega i els autobusos elèctrics Solaris Urbino 8.9, model seleccionat pel consistori.

Amb aquesta iniciativa, Martorell es posiciona com a referent en la implementació de solucions de mobilitat sostenible.


Publicitat